Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında ;
Serebral Palsi
Musküler Distrofi
Brochial Pleksus
Gelişimsel motor gerilik

Ataksi ,gibi hastalıklara tedavi uygulanmaktadır. Çok geniş tedavi yelpazesi olan fizyoterapi yöntemleri içinden bobath , duyusal entegrasyon , refleksoloji , hidroterapi ve bunlarla birlikte osteopati yaklaşımları kullanılmaktadır.

Serebral Palsi ve Serebral Palside Bobath ;
Serebral Palsi : Doğum öncesi , doğum sırasında ve doğum sonrasında herhangi bir nedenle beynin hasar görmesi sonucu oluşan duyu-motor bozukluklardır.

Neden Bobath ?
Bobath terapi konsepti ile çocuğa , ailesine ve bakıcısına gelecekte nasıl değiştirileceği , şimdi ve gelecek için en iyi fonksiyonu sağlayabilmek için bugün neler yapılabileceği konusunda yardımcı olunabileceğini gösterir.

Bobath Konsepti
Serebral Palsi çocuğun aktivitesinde ve aktivitesindeki yetersizliklerinde mevcut aktivite ve katılım düzeyini analiz etmemize yardımcı olur. Bunu başarmak için çocuğun günlük yaşam aktivitelerini analiz edip çocuğun ihtiyaç duyduğu yada yapmak istediği bir aktivitede çocuğun kullandığı mevcut hareket paterninin ve pastural tonusunun nasıl olduğunun not ederiz. Pastural kas tonusu bir duruşu korumak ya da aktiviteyi desteklemek için gerekli olan kas aktivitesi miktarı olarak tanımlanır.

Günlük aktivitelerin yapılmasında önemli etkisi olan duyusal yetersizlikler gibi Serebral Palsi ile ilgili diğer faktörlerin de nasıl olduğunun anlaşılmasına izin verir. Çocuk hareket ederken ya da gün içerisinde yaptığı diğer aktiviteleri gerçekleştirirken neler olduğuna bakılır.

Çocukların aktivitelerini daha kolay yapabilmesi için çocuğun tonusu ve hareketin potenlerini modifiye etmek için özel tutuşlar kullanılır. Aktivitenin kısımlarını analiz edip , adım adım uygulaması için fırsat verilir.

Ayrıca bobath yöntemine ek olarak Botalinum toksin enjeksiyonları , ortez uygulamaları vs. çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda önerilebilir.

Konseptin diğer tedavilere göre eşsiz olması çocuğa daha faydalı yolla hareket etmeyi öğretmek için ellerimizi kullanarak yardımcı olabilmemiz ve çocuğun ailesinin , bakıcısının , çocuğun gün boyu yaptığı giyinme , oyun oynama , yemek yeme gibi aktiviteler boyunca nasıl başarılı olabileceklerini onlara göstermemizi sağlar.

Ayrıca çocuktaki mevcut aktif hareketin uyarılması sırasında sabitleme için vücut parçalarının uygun dizilimini desteklemekte de kullanılabilir.

Bu teknikler ya da hazırlayıcı aktivitelerden örnekler ;
1. Destek noktasına uygulanan derin basınç destek noktasındaki hareketi başlatmayı ve gergin dokuların hareketliliğini uyarabilir. Bu yardımla SP ‘ li çocuk başaramadığı hareketi kendi kontrolü ile başlatabilir.
2. Derin basınç uygulaması sırasında kısalmış göğüs kaslarını uzatmak kürek kemiğini aşağı doğru hareketlendirebilir. Kürek kemiğinin doğru yöne hareketlendirebilmesi uzanma ve yakalama hareketini kolaylaştırır.
3. Bir eklemin çevresindeki kasa direkt uygulanan aralıklı basınçlar kontrollü bir duruşu kolaylaştırır.

SADECE BU TEKNİKLERİ UYGULAMAK SP’Lİ ÇOCUK İÇİN YETERLİ Mİ ?
Bu yöntemle çalıştıktan sonra SP’ li çocuğumuzu yerçekimine karşı bir pozisyona alıp başarabileceği bir aktivite için yönlendirmek gerekir.